facebooktwitterlinkedinyoutube

Dan boja proti korupciji - SLOVENSKI NACIONALNI SISTEM INTEGRITETE JE PREŠIBAK

Ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia poziva državljane, da se nam aktivno pridružijo pri zahtevah po večji transparentnosti delovanja države.

Vladne institucije in politike pozivamo, da resno prevzamejo odgovornost za zmanjšanje posledic korupcije v državi.

Korupcija je v Sloveniji očitno povečala revščino, ohromila gospodarski razvoj in zmanjšala zaupanje državljanov v pravosodni sistem. Tako smo postali bolj imuni na pojave korupcije. »Posledic za koruptivna in neetična dejanja ni. Opažam, da se politikom in mimo pravil nameščenim strokovnjakom, ki zlorabljajo podeljeno moč za zasebno korist, na sodišču krivda pogosto tudi zaradi političnih pritiskov na neodvisne institucije, nikoli ne dokaže.

 

Ko bomo za zapahe za 10 let končno spravili vsaj enega skorumpiranega politika, javnega uslužbenca, funkcionarja, zdravnika ali poslovneža, sem prepričana, da bomo lahko spet  začeli verjeti v sistem. Kvazi »elitam« dopuščamo prevelik vpliv. Tisti, ki imajo moč so med seboj zelo povezani in sistem se težko spremeni, če ima na oblikovanje zakonodaje in izvedbo v praksi vpliv peščica ljudi.« je povedala predsednica Društva Integriteta Simona Habič.

Opažamo, da je država v zadnji letih na področju vzpostavljanja integritete in transparentnosti na zakonodajnem področju sicer napredovala in delno upoštevala priporočila mednarodnih organizacij za boj proti korupciji. Opažamo pa tudi, da še vedno ni uredila financiranja političnih strank in v praksi dostopnosti do informacij javnega značaja, zagotovila neodvisnosti nekaterih institucij in medijev, področja učinkovitega delovanja pravosodja in transparentnih javnih naročil. Investitorji namreč svoj denar že preusmerjajo v druge države, kjer je poslovanje bolj transparentno in manj povezano s pojavi klientalizma, podkupovanja in nameščanja javnih naročil. Stopnja korupcije po Indeksu percepcije korupcije (Transparency International Slovenia) je ogledalo vsake države. Slovenija se je med 182 državami z indeksom 5,9 uvrstila na 35 mesto. Padec Slovenije na indeksu pomeni tudi manj zaupanja v slovensko gospodarstvo in je indikator rizičnosti poslov. Ker sistem deluje povezano, je očitno okolje za koruptivna dejanja pri nas vedno bolj ugodno, na kar nakazuje tudi raziskava Nacionalni Sistem Integritete, ki jo bomo javnosti predstavili konec januarja.

V društvu Integriteta- Transparency International Slovenia v okviru raziskave o integriteti, transparentnosti in odgovornosti v delovanju institucij in organizacij in sodelovanja med njimi ugotavljamo, da je slovenski nacionalni sistem integritete šibak. Raziskava predstavlja okvir za analizo učinkovitosti ključnih institucij in organizacij pri preprečevanju korupcije. Dobro delujoč Nacionalni Sistem Integritete zagotavlja učinkovito zaščito pred korupcijo in prispeva k boljšemu preprečevanju zlorabe moči in položaja ter vseh oblik nezakonitih ravnanj. Možnost za korupcijo je manjša, če v ustreznem pravnem okviru ključne institucije in organizacije delujejo odgovorno. Krepitev nacionalnega sistema integritete spodbuja boljše upravljanje in prispeva k bolj pravični družbi. Več na nis.integriteta.si.

Na naši spletni strani pa najdete tudi sporočilo za javnost.

 

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Junij 2019   »
potosrčpesone
     1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo