facebooktwitterlinkedinyoutube

Poziv Vladi Republike Slovenije k takojšnjemu ukrepanju in ureditvi področja sodstva, tožilstva in poslancev

SPOROČILO ZA JAVNOST

PRIPOROČILA GRECO

»Vlada Republike Slovenije je potrebovala kar 8 mesecev, da se je »seznanila« s priporočili Skupine držav proti korupciji GRECO in šele sedaj omogočila javno objavo poročila. Takšno zavlačevanje s strani oblasti le še dodatno znižuje zaupanje državljanov in državljank v institucije pravne države."

Še več, priporočila osvetljujejo problem močnega političnega vpliva, ter potrebnih sprememb na področju sodstva, tožilstva in seveda tudi poslancev, ki so pod velikim vplivom političnih strank in se ne odločajo po lastni pameti in delujejo neetično in za taka dejanja ne odgovarjajo.« pravi predsednica Transparency International Slovenia- Društva Integriteta Simona Habič.

Neetičnost, koruptivnost in zloraba oblasti nekaterih slovenskih politikov, funkcionarjev, visokih uradnikov in drugih javnih uslužbencev zmanjšuje zaupanje državljanov v vladavino prava in integriteto institucij.

Razočarani smo nad aktivnostmi, ki jo politika in Vlada namenijo preprečevanju korupcije in ukrepom za zagotovitev večje integritete, transparentnosti in odgovornosti. Spomnimo naj, da smo že v lanskem letu pozvali Državni zbor, da zagotovi etična merila in uredi področje tudi s kodeksom etike za poslance, vendar politične volje ni. Tudi politične stranke nimajo etičnih zavez in mehanizmov, ki pripomorejo k večji integriteti članstva in posledično volilnega telesa, kar bi morale urediti.

»Ugotavljamo, da vlada korupcijo jemlje neresno in se v celoti ne zaveda njenih resnih posledic za državljane, za državni proračun in stabilno delovanje sistema. Tveganja za korupcijo je potrebno razreševati takoj in sprejeti odgovornost. Pričakujemo takojšen odziv Državnega zbora in poslancev, predsednice Vlade, vodij političnih strank in javnih institucij, tožilstva in sodstva da se podrobno v čim krajšem času seznanijo s priporočili in implementirajo dana priporočila. Na odločevalce apeliramo, da v sprejemanje priporočil vključijo tudi civilno družbo, ki je prevečkrat izključena iz posvetovanja na tako pomembnih področjih« pravi predsednica Transparency International Slovenia Simona Habič.

Naj spomnimo, da Republika Slovenija še vedno ni izpolnila priporočil GRECO glede financiranja političnih strank in volilnih kampanj iz leta 2007, na kar v Transparency International Slovenia nenehno opozarjamo. »To, da Slovenija še vedno ni uredila področja financiranja političnih strank in volilnih kampanj samo dokazuje nizko stopnjo integritete in odgovornosti politike« še dodaja Simona Habič. Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo je aprila predstavilo spremembe Zakona o političnih strankah in Zakona o volilni in referendumski kampanji, vendar so slednja pomanjkljiva in ne sledijo mednarodnim standardom. V ta namen smo pripravili dodatna priporočila in stališča. Do danes nas k pogovorom niso niti povabili, niti odgovorili na naša priporočila.

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2020   »
potosrčpesone
 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo