facebooktwitterlinkedinyoutube

Zloraba javnega zdravstva za zasebno korist

Transparency International Slovenia- Društvo Integriteta opozarja nad vedno bolj pogosto zlorabo javnega zdravstva za zasebno korist.

Zdravstveni sistem je tarča močnih interesnih skupin, ki preprečujejo strukturne spremembe in vplivajo na procese odločanja na škodo uporabnikov sistema. Vlada mora zagotoviti, da se sistemske spremembe sprejmejo takoj, saj se razmere poslabšujejo. »Odstop ministra za zdravje kaže na neurejenost sistema in nemoč za doseganje večje  transparentnosti in nosilcev moči. Prisotnost močnih zasebnih interesov, ki obvladujejo slovensko zdravstvo je razvidna že dlje časa, vendar je volja odgovornih za zamejevanje vplivov in zagotavljanje transparentne porabe denarja se vedno šibka. Razočarani smo nad aktivnostmi, ki jo vlade, pristojni in politika že leta namenjajo ureditvi zdravstva v Sloveniji. Pojav »ujetosti države« je v tem primeru še kako viden, saj ministri očitno nimajo nikakršne moči, da bi spremenili ustaljene prakse, kar velja tudi za področje zdravja,« pravi generalni sekretar Transparency International Slovenia- Društva Integriteta Vid Doria.

zdravstvoTransparency International Slovenia- Društvo Integriteta je že skozi raziskavo Nacionalni sistem Integritete ugotovilo, da je vpliv interesnih skupin v Sloveniji zelo velik, kar se negativno odraža  s prepletanjem zasebnega in javnega pri dodeljevanju poslov, nedovoljenemu lobiranju in neustreznemu sistemu nadzora nad porabo javnega denarja. »Prepletenost med zasebnim in javnim je v slovenskem zdravstvu zelo nejasna. Sistem javnega naročanja ter podeljevanje koncesij predstavljata le del problema, ki se kaže kot izguba velikih vsot davkoplačevalskega denarja. Samo pomislimo na vse afere in prakse netransparentne porabe javnega denarja za katere nihče kazensko ali politično ne odgovarja. Anomalije in visoka korupcijska tveganja uničujejo državo ter zmanjšujejo kvaliteto zdravstvenih storitev državljanom in državljankam Republike Slovenije« dodaja Vid Doria.

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2020   »
potosrčpesone
 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo