facebooktwitterlinkedinyoutube

Transparentnost porabe namenskih sredstev poslancev mora biti zagotovljena

 

 

Transparency International Slovenia- Društvo Integriteta (v nadaljevanju: TI Slovenia) pozdravlja Revizijsko poročilo Računskega sodišča (v nadaljevanju: RS), ki je pod drobnogled vzelo učinkovitost ureditve področja zagotavljanja strokovne pomoči poslancem. 

 

TI Slovenia se strinja z ugotovitvami RS, ki meni, da bi Državni zbor področje zagotavljanja strokovne pomoči poslancem lahko uredil učinkoviteje. Dodatno menimo, da je Državni zbor, kljub opozarjanju in poročanju medijev, naredil zelo malo za to, da bi bila namenjena sredstva porabljena učinkovito, namensko in gospodarno. K opozarjanju na pomanjkljivosti regulacije in nadzora s(m)o v preteklosti že opozarjale nacionalne in mednarodne institucije in nevladne organizacije.
»Pri porabi namenskih sredstev za strokovno pomoč poslancev obstajajo korupcijska tveganja, ki so povezana z nasprotji interesov in tudi nezakonitega financiranja političnih strank. Temu je tako zaradi pomanjkanja nadzora in določil, zakaj se ta sredstva upravičeno sploh lahko porabijo in pod kakšnimi pogoji« pravi generalni sekretar Transparency International Slovenia- Društva Integriteta Vid Doria.


Z letom 2014 so stopile v veljavo spremembe zakonodajnega okvira, ki urejajo financiranje političnih strank in volilnih kampanj in zmanjšujejo nekatera korupcijska tveganja, na novo pa sicer tudi določajo pravila dodeljevanja in porabe namenskih sredstev za poslanske skupine. »Na ta način je nova regulacija političnim strankam zagotovila dodaten vir financiranja, morala pa bi okrepiti transparentno in namensko porabo teh sredstev z ustreznim nadzornim mehanizmom. Kot takšna ne omogoča zadostnih pravil porabe teh sredstev« dodaja Doria.


Javnosti so znani primer, ko se namenska sredstva za pomoč poslancem porabljajo neučinkovito, negospodarno in v nasprotju s samim namenom teh sredstev. Državni zbor mora zato zagotoviti ustrezne ukrepe, ki bodo vodili v večjo stopnjo transparentnosti, slednje pa v boljši vpogled javnosti v poslovanje političnih strank, ki so z novim zakonom praktično 100 % financirajo s strani državnega premoženja.

 


Supported [in part] by a grant from the Open Society Foundations.

 

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Januar 2021   »
potosrčpesone
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo