facebooktwitterlinkedinyoutube

Aktivni projekti

Transparentnost lokalnih volitev v Srednji in Vzhodni Evropi

Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta predstavlja nov projekt - "Transparentnost lokalnih volitev v Srednji in Vzhodni Evropi" (Transparency of local government elections in Central and Eastern Europe). 

V okviru projekta bo društvo spremljalo potek predvolilnih aktivnosti na lokalni ravni v petih do sedmih občinah v Sloveniji. Namen je dvig ravni integritete in transparentnosti pri financiranju lokalnih političnih kampanj, z različnimi aktivnostmi na področju nadzora in monitoringa, raziskav in zagovorništva na nacionalni in mednarodni ravni. Cilj projekta je povečanje preglednosti volilnih kampanj na lokalnem nivoju in s tem povečanje zaupanja v lokalno politiko. 

Več ...

Center za zagovorništvo in pravno svetovanje prijaviteljem korupcije ter drugih neetičnih ravnanj

Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta predstavlja nov projekt, ki opogumlja ljudi v boju proti korupciji in jim nudi možnost osebnega pogovora in svetovanja glede njihove osebne izkušnje. Cilj projekta je vzpostavitev centra za pravno pomoč in svetovanje prijaviteljem korupcije in drugih neetičnih ravnanj, ki bo:

a) nudil kvalitetne brezplačne pravne nasvete potencialnim prijaviteljem koruptivnih dejanj;
b) nudil nasvete pri zbiranju dokazov in pomoč pri sestavljanju prijave koruptivnih in drugih neetičnih ravnanj;
c) analiziral podatke zbrane preko anonimnega formularja in prijav preko brezplačne telefonske linije ter na podlagi zbranih informacij osveščal javnost o prednostih in slabostih obstoječe zakonodaje;
d) zagovarjal širšo spremembo ureditve na področjih, kjer se izkaže, da je potrebna;

 

Več ...

Odkrivanje lobiranja - odstiranje tančic v politiki

Raziskava Nacionalni sistem integritete je pokazala, da ima le 6 od 25 evropskih držav do neke stopnje urejeno področje lobiranja. Poleg nepreglednih praks lobiranja obstajajo tudi resni pomisleki, da imajo oblikovalci politik in ključni svetovalci pogosto drugačne oziroma dodatne interese pri sprejemanju zakonskih aktov. Ta nasprotja interesov niso v celoti razkrita. Nedopustno vplivanje in navzkrižja interesov pri oblikovanju politik predstavljalo nekatere od najhujših, najbolj škodljivih, najmanj raziskanih ter nadzorovanih korupcijskih tveganj.

Zato je Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia pričelo z izvajanjem projekta Odkrivanje lobiranja - odstiranje tančic v politiki "Lifting the lid on lobbying - Taking secrecy out of EU politics", katerega cilj je:

a) izboljšati razumevanje koncepta lobiranja v stroki in javnosti;
b) osveščanje o prednostih in slabostih lobiranja;
c) osvetliti tveganje regulativnih in praktičnih pristopov Slovenije z vidika preprečevanja korupcije in obvestiti deležnike;
d) Spodbuditi ključne deležnike (vlado, gospodarstvo in civilno družbo) za obravnavo lobiranja in področij na katerih je potrebna reforma.

Več ...

Shining a light on money in politics

Namen projekta "Shining a light on money in politics" je spodbujanje visokih etičnih standardov in odgovornosti v politiki skozi obravnavanje tveganj korupcije na področju financiranja političnih strank in volilnih kampanj.

Transparency International Slovenija bo izvajal postopke ocenjevanja in poglobljeno analizo stopnje preglednosti financiranja političnih strank in volilnih kampanj z uporabo dobro preizkušene metodologije CRINIS. CRINIS v latinskem jeziku pomeni "ray of light" oziroma žarek svetlobe. Analiza predstavlja podrobno diagnozo zakonodaje in njeno implementacijo v praksi. Na podlagi raziskave bo izdano nacionalno poročilo, ki bo pripravljeno z vklučitvijo širokega kroga zainteresiranih deležnikov. Cilj projekta je povečati zaupanje javnosti v demokracijo in politične stranke skozi spodbujanje preglednosti in odgovornosti pri financiranju političnih strank in volilnih kampanj.

Več ...

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Oktober 2021   »
potosrčpesone
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo