facebooktwitterlinkedinyoutube

Shining a light on money in politics

Namen projekta "Shining a light on money in politics" je spodbujanje visokih etičnih standardov in odgovornosti v politiki skozi obravnavanje tveganj korupcije na področju financiranja političnih strank in volilnih kampanj.

Transparency International Slovenija bo izvajal postopke ocenjevanja in poglobljeno analizo stopnje preglednosti financiranja političnih strank in volilnih kampanj z uporabo dobro preizkušene metodologije CRINIS. CRINIS v latinskem jeziku pomeni "ray of light" oziroma žarek svetlobe. Analiza predstavlja podrobno diagnozo zakonodaje in njeno implementacijo v praksi. Na podlagi raziskave bo izdano nacionalno poročilo, ki bo pripravljeno z vklučitvijo širokega kroga zainteresiranih deležnikov. Cilj projekta je povečati zaupanje javnosti v demokracijo in politične stranke skozi spodbujanje preglednosti in odgovornosti pri financiranju političnih strank in volilnih kampanj.

money in the air charles splet

 

Financiranje političnih strank in volilnih kampanj je v Sloveniji sistemsko neprimerno urejeno. Na to opozarja raziskava Nacionalni sistem integritete, že vrsto let pa tudi Skupina držav proti korupciji - GRECO. V praksi zaznavamo, da so politične stranke prostor izjemnega tveganja politične korupcije, nasprotja interesov, klientelizma in nepotizma. Nad financiranjem političnih strank v Sloveniji se zgrinja temen oblak, ki ne omogoča zadostnega nadzora. Ključ za odpravo tega oblaka predstavlja transparentnost, ki velja za učinkovito orodje pri zmanjšanju korupcijskega tveganja.

VEČ O PROJEKTU CRINIS

STROKOVNI POSVET

ODZIV NA PREDLAGANE SPREMEMBE IN DOPOLNITVE ZAKONODAJE O FINANCIRANJE POLITIČNIH STRANK IN VOLILNIH KAMPANJ


Supported [in part] by a grant from the Open Society Foundations.

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Julij 2019   »
potosrčpesone
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo