facebooktwitterlinkedinyoutube

Center za zagovorništvo in pravno svetovanje prijaviteljem korupcije ter drugih neetičnih ravnanj

Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta predstavlja nov projekt, ki opogumlja ljudi v boju proti korupciji in jim nudi možnost osebnega pogovora in svetovanja glede njihove osebne izkušnje. Cilj projekta je vzpostavitev centra za pravno pomoč in svetovanje prijaviteljem korupcije in drugih neetičnih ravnanj, ki bo:

a) nudil kvalitetne brezplačne pravne nasvete potencialnim prijaviteljem koruptivnih dejanj;
b) nudil nasvete pri zbiranju dokazov in pomoč pri sestavljanju prijave koruptivnih in drugih neetičnih ravnanj;
c) analiziral podatke zbrane preko anonimnega formularja in prijav preko brezplačne telefonske linije ter na podlagi zbranih informacij osveščal javnost o prednostih in slabostih obstoječe zakonodaje;
d) zagovarjal širšo spremembo ureditve na področjih, kjer se izkaže, da je potrebna;

 

 

Vzpostavitev centra nudi dodatno zaščito prijaviteljev korupcije in vzpodbuja ter krepi odkrivanje, preprečevanje ter odpravljanje koruptivnih ravnanj. Razkritja podkupovanja namreč ni brez posameznikov, ki ob odločitvi, da bodo o kaznivem dejanju obvestili pristojne, tvegajo veliko.

 

V letu 2013 objavljeno poročilo mednarodne organizacije Transparency International je Slovenijo označilo kot državo z napredno protikorupcijsko zakonodajo glede t.i. zaščite prijaviteljev korupcije. Dejstvo je, da je zakonodajalec zaščiti prijaviteljev korupcije namenil posebno pozornost, saj je ukrepe na tem področju uredil v posebnem poglavju Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Poglavje o zaščiti prijaviteljev poudarja pravico vsakogar, da lahko komisiji ali drugemu pristojnemu organu poda prijavo o koruptivnem ravnanju v državnem organu, lokalni skupnosti, pri nosilcu javnih pooblastil ali drugi pravni osebi javnega ali zasebnega prava, za katero verjame, da ima znake korupcije. Ta določba pa ne posega v pravico prijavitelja, da o koruptivnem ravnanju obvesti javnost. Kljub temu pa je opaziti pomanjkljivosti v uresničevanju zakonsko predvidene zaščite. Težava, s katero se srečujejo organi pregona korupcije je predvsem nezaupanje posameznikov v pravni sistem.

 

 


 


logo

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Julij 2019   »
potosrčpesone
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo