facebooktwitterlinkedinyoutube

Transparentnost lokalnih volitev v Srednji in Vzhodni Evropi

Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta predstavlja nov projekt - "Transparentnost lokalnih volitev v Srednji in Vzhodni Evropi" (Transparency of local government elections in Central and Eastern Europe). 

V okviru projekta bo društvo spremljalo potek predvolilnih aktivnosti na lokalni ravni v petih do sedmih občinah v Sloveniji. Namen je dvig ravni integritete in transparentnosti pri financiranju lokalnih političnih kampanj, z različnimi aktivnostmi na področju nadzora in monitoringa, raziskav in zagovorništva na nacionalni in mednarodni ravni. Cilj projekta je povečanje preglednosti volilnih kampanj na lokalnem nivoju in s tem povečanje zaupanja v lokalno politiko. 

 

Cilji projekta:
1) Prispevati k preprečevanju korupcije v povezavi z lokalnimi političnimi kampanjami.
2) Pripraviti neodvisen pregled političnega financiranja.
3) Odpreti razpravo o najpomembnejših vrzelih na področju urejanja transparentnosti financiranja in način izvajanja pravil, tako na nacionalni kot tudi regionalni ravni (srednja in vzhodna Evropa) ter razvoj primernih rešitev.
4) promocija in razvoj dobrih praks v povezavi s financiranjem kampanj v srednji in vzhodni Evropi.

V jeseni bo Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta izvajalo monitoring lokalnih volitev in predvolilne kampanje v izbranih občinah ter s tem preverjalo finančno poslovanje kandidatov in list. V projektu sodelujeta tudi organizaciji s Slovaške in Poljske, ki bosta prav tako izvajali nadzor lokalnih volitev v njunih državah. Po opravljenem monitoringu bodo vse tri organizacije izvedle analizo zbranih podatkov in izdelale poročilo v obliki primerjalne analize o stanju financiranja strank na lokalnem nivoju v vseh treh državah. Transparency International Slovenia bo na podlagi izsledkov analize predlagal izboljšanje zakonodaje in prakse na tem področju.

 

 

 

 logo ek

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Avgust 2021   »
potosrčpesone
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo