facebooktwitterlinkedinyoutube

PRIPRAVLJENOST SLOVENSKIH KANDIDATOV ZA BOJ PROTI KORUPCIJI JE DELNO ZADOVOLJIV

 

Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta (v nadaljevanju TI Slovenia) je danes na novinarski konferenci »Podpiši zavezo proti korupciji« predstavila izsledke vseevropskega projekta pod vodstvom Transparency International EU in Transparency International. V okviru projekta so nevladne organizacije za boj proti korupciji iz 21. držav članic EU na kandidate za evropske poslance naslovile »Zavezo za boj proti korupciji«.

Analiza podpisanih zavez je pokazala, da je v Sloveniji zavezo za boj proti korupciji podpisalo 76 od 118 kandidatov za evropske poslance, kar predstavlja 64,4% vseh kandidatov. »Generalno gledano lahko rečemo, da je izkupiček podpisanih zavez delno zadovoljiv. Več pripravljenosti za preprečevanje korupcije na EU in nacionalni ravni smo pričakovali od nekaterih etabiliranih političnih strank oziroma kandidatov na listah teh političnih strank, ki se niso odločili za podpis zaveze za boj proti korupciji« pravi Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia.

TI Slovenia vseskozi opozarja na uničujoče učinke korupcije, ki so tudi posledica pomanjkanja integritete, transparentnosti in odgovornosti nosilcev moči v lokalnem, nacionalnem, regionalnem in mednarodnem okolju. V zadnjih letih se je zavedanje ljudi o negativnih posledicah močno povečalo, zato je javna zaveza vseh odločevalcev za boj proti korupciji izjemno pomembna.

»Predvolilni čas je mednarodno partnerstvo izkoristilo kot edinstveno priložnost, da izpostavimo nekatere, v raziskavah identificirane izzive na področju boja proti korupciji in vzpodbudimo bodoče predstavnike v EU parlamentu k boju proti korupciji in vzpostavljanju transparentnosti, odgovornosti in integritete v institucijah EU ter pri izvajanju politik in sprejemanju zakonodaje« dodaja Doria.

S podpisom zaveze so se kandidati za evropske poslance zavezali, da bodo v prihodnjem mandatu evropskega parlamenta delovali v dogovoru s civilno družbo in ostalimi relevantnimi akterji za izpolnitev glavnih protikorupcijskih ciljev:
(i) Upravljanje in sprejemanje zakonov institucij Evropske unije bo postal globalni model transparentnosti, odgovornosti in integritete;
(ii) EU bo spodbujala večjo integriteto in transparentnost v javni porabi;
(iii) EU bo spodbujala pobude in zakonodaje, ki bodo nudile učinkovito zaščito žvižgačem v javnem, zasebnem in neprofitnem sektorju.

Vid Doria je na novinarski konferenci poudaril, da »kandidati za EU poslance niso podpisali le prazne zaveze, ki predstavlja zgolj predvolilno obljubo za pridobivanje glasov, temveč obljubo, da bodo zavezo v primeru izvolitve tudi aktivno udejanjali v praksi. To pa je seveda ključno.« TI Slovenia bo skupaj s TI EU Office v Bruslju izvoljene kandidate, ki so zavezo podpisali, povabila k sodelovanju pri iskanju rešitev in nudenju pomoči pri uresničevanje vsebine zaveze. Prav tako bomo aktivnosti poslancev nadzorovali in rezultate javno objavljali.

Do podpisanih zavez lahko dostopate preko mednarodne spletne strani http://anticorruptionpledge.eu/ in spletne strani TI Slovenia http://www.integriteta.si/podpisane-zaveze.

 


Supported [in part] by a grant from the Open Society Foundations.

logo

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Januar 2021   »
potosrčpesone
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo