facebooktwitterlinkedinyoutube

Poziv kandidatom za evropske poslance k podpisu zaveze za boj proti korupiciji

 

Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta (v nadaljevanju TI Slovenia) je pod vodstvom Transparency International EU in Transparency International ob volitvah v evropskih parlament na kandidate za evropske poslance naslovilo »Zavezo za boj proti korupciji«.

eu-parlament

Osnovni namen projekta je zaveza kandidatov ali političnih strank za boj proti korupciji in spodbujanje transparentnosti, odgovornosti in integritete v institucijah EU ter pri izvajanju politik in sprejemanju zakonodaje.

»TI Slovenija je omenjeni projekt podprla z namenom zbrati čim večje število podpisov slovenskih kandidatov za evropske poslance ali političnih strank ter tako okrepiti protikorupcijsko delovanje v Sloveniji in EU. Verjamemo, da so se kandidati pripravljeni aktivno zoperstaviti korupciji in se zavzemati za večjo odgovornost pri porabi javnega denarja, za večjo zaščito prijaviteljev (korupcije) in za večjo transparentnost pri sprejemanju zakonov« je pojasnil generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

S podpisom se bodo potencialni Evropski poslanci ali politične stranke zavezali, da bodo v prihodnjem mandatu evropskega parlamenta delovali v dogovoru s civilno družbo in ostalimi relevantnimi akterji za izpolnitev glavnih protikorupcijskih ciljev:
(i) Upravljanje in sprejemanje zakonov institucij Evropske unije bo postal globalni model transparentnosti, odgovornosti in integritete;
(ii) EU bo spodbujala večjo integriteto in transparentnost v javni porabi;
(iii) EU bo spodbujala pobude in zakonodaje, ki bodo nudile učinkovito zaščito žvižgačem v javnem, zasebnem in neprofitnem sektorju.
Ti cilji so bili potrjeni s strani evropskih članic mednarodne organizacije Transparency International, katere član je tudi TI Slovenija.

»TI Slovenija verjame, da cilji zastavljeni v zavezi naslavljajo ključna področja v boju proti korupciji na nacionalni in EU ravni, in da je njihovo uresničevanje nujen korak pri oblikovanju družbe z visoko stopnjo integritete. Ob vsesplošnem nezadovoljstvu javnosti pričakujemo, da bodo kandidati pripravljeni zavezo podpisati in jo udejanjati tudi v praksi«, dodaja Doria.

»Zavezo za boj proti korupciji« bodo prejeli kandidati oz. politične stranke v večini držav članic EU, Transparency International pa bo dokumentirala vse podpise. Podpise slovenskih kandidatov bo TI Slovenija zbiral do 15. maja, medtem ko bomo rezultate predstavili na novinarski konferenci 20.maja 2014. Poleg tega bodo vsi podpisniki zaveze zbrani na spletni strani DRUŠTVA in www.anticorruptionpledge.eu, kjer boste mediji in državljani dnevno spremljali razvoj projekta.

ZAVEZA ZA BOJ PROTI KORUPCIJI

DOPIS KANDIDATOM

PODPISANE ZAVEZE


Supported (in part) by a grand from the Open Society Fundations

logo

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Oktober 2020   »
potosrčpesone
   1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo