facebooktwitterlinkedinyoutube

Izjava za javnost v zvezi s sistemskim načelnim mnenjem KPK

V Transparency International Slovenia- Društvu Integriteta nad sistemskim načelnim mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije nismo presenečeni in se z njim strinjamo.

 

Upravljanje z družbami v lasti ali s prevladujočim vplivom države in lokalne skupnosti je družbeni problem Slovenije od same osamosvojitve in predstavlja zlorabo javnih funkcij. »Vsakokratna politična ozurpacija vodilnih mest v teh družbah, ki ne temelji na strokovnih kompetencah temveč zgolj na politični pripadnosti je izrazito problematična. Lahko rečemo, da se glede na stalno opozarjanje neodvisnih nacionalnih in mednarodnih organov in nevladnih organizacij prav veliko ni spremenilo« pravi generalni sekretar Transparency International Slovenia- Društva Integriteta Vid Doria.


Praksa imenovanj in razrešitev članov nadzornih svetov in uprav družb pod prevladujočim vplivom države negativno vplivajo tako na produktivnost in posledično gospodarsko poslovanje teh družb. Med drugim imajo tudi širše negativne posledice na celotno kakovost gospodarskega in poslovnega okolja v Republiki Sloveniji. »Nujno je potrebna višja stopnja politične kulture in spoštovanja načel integritete in odgovornosti, ki bodo privedli do večje transparentnosti samih postopkov ter večje kompetentnosti imenovanih članov nadzornih svetov in uprav družb« dodaja Doria.


Potrebno je izpostaviti tudi druga korupcijska tveganja ter neetična ravnanja, ki izhajajo iz poslovanja družb v lasti ali s prevladujočim vplivom države in lokalnih skupnosti. Kredibilnost, strokovnost in kompetentnost uprav družb in nadzornih svetov je zato nujna, da se izničijo ta tveganja, ki se kažejo skozi nasprotja interesov, kadrovanje po zvezah in poznanstvih, ter sklepanje svetovalnih in donatorskih pogodb.

 

logoek lobbying

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2021   »
potosrčpesone
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo