facebooktwitterlinkedinyoutube

Izjava za javnost ob svetovnem dnevu varnega in zdravega delovnega okolja

Zadnja leta se svet sooča z gospodarsko in finančno krizo v kateri se vse prehitro izgubljajo osnovne vrednote človeštva, kar poleg mnogih drugih nevarnosti povečuje korupcijska tveganja v delovnem okolju, povzroča poklicne bolezni in stroške iz tega naslova, spodkopava zaupanje v gospodarske subjekte in institucije nadzora, ki bedijo nad spoštovanjem človekovega dostojanstva na delovnem mestu. Ob svetovnem dnevu varnega in zdravega delovnega okolja v Transparency International Slovenia- Društvu Integriteta (TI Slovenia) poudarjamo pomen etičnega delovnega okolja, ki znatno prispeva k ustvarjanju zdravih ter motiviranih delavcev.


Le slednji lahko kvalitetno opravljajo svoje dnevne zadolžitve in izpolnjujejo poslanstvo svojih delodajalcev. Na žalost pa opažamo, da so zaposleni neredko priča moralnim in etičnim dilemam na delovnem mestu, a nanje zaradi skrbi za svojo zaposlitev, ne opozarjajo. V tem okviru zaskrbljujoče narašča število tistih, ki so s korupcijo in drugimi oblikami kriminala bodisi oropani človekovega dostojanstva in težko zasluženega dohodka ali postanejo žrtev, ko se temu tako ali drugače zoperstavijo. 

V TI Slovenia si prizadevamo, da bi ljudje pogosteje in bolj odločno izkazovali državljanski pogum in opozarjali na pojave, ki ogrožajo človekovo dostojanstvo, zdravje in varnost v delovnem okolju. »Prav s tem namenom izražamo tudi spoštovanje in podporo delodajalcem, ki ostajajo zvesti izročilu, da se v prizadevanjih za poslovno uspešnost ne sme pozabljati na človečnost in vrednote dostojnega delovnega okolja. Delodajalec z integriteto se zaveda, da se profit s poniževanjem in trpljenjem soljudi na dolgi rok nikoli ne obnese« pravi Vid Doria, generalni sekretar.

spregovori
Prijavitelji korupcije in drugih oblik kriminala v delovnem okolju so pogosto žrtve povračilnih ukrepov, od izgube delovnega mesta do javnih diskreditacij in trpinčenja na delovnem mestu, kar je resen problem, ki se mu moramo zoperstaviti in nanj vseskozi opozarjati. Prijavitelji namreč, namesto, da bi bili deležni pohval, trpijo za posledicami psihičnih pritiskov in groženj, ki jih na posameznike izvajajo nadrejeni ali sodelavci, kar vodi v duševno stisko, depresijo in bolezen.

Priča smo primerom, ko kljub sprejeti zakonodaji za zaščito žvižgačev, prijavitelji ostanejo brez službe oz. se jih prisili, da delovno mesto zapustijo. TI Slovenia bo zaradi vse večjega števila takih primerov v prihodnjih mesecih odprl vrata Centra za zagovorništvo in pravno svetovanje, ki bo namenjen prijaviteljem korupcije ter drugih neetičnih ravnanj. Slednji bo nudil:
a) kvalitetne brezplačne pravne nasvete prijaviteljem koruptivnih dejanj;
b) nasvete pri zbiranju dokazov in pomoč pri sestavljanju prijave koruptivnih in drugih neetičnih ravnanj;
c) analiziral podatke zbrane preko anonimnega formularja in prijav preko brezplačne telefonske linije ter na podlagi zbranih informacij osveščal javnost o prednostih in slabostih obstoječe zakonodaje;
d) zagovarjal širšo spremembo ureditve na področjih, kjer se izkaže, da je potrebna;


Prizadevanja za zagotavljanje zdravega in etičnega delovnega okolja obsegajo tako varnost na delovnem mestu in optimizacijo organizacije dela, kot tudi promocijo psihičnega in fizičnega zdravja. Zato bo v želji, da se problematika obdela celostno, center tesno sodeloval s Kliničnim inštitutom za medicino dela pri UKC Ljubljana in nevladnimi organizacijami s področja duševnega zdravja, ki bodo potrebnim nudile tudi psihosocialno pomoč.


Ob svetovnem dnevu varnega in zdravega delovnega okolja pa bi si želeli, da bo pomoči potrebnih na tem področju zmeraj manj. Oznanjanje neetičnih dejanj je mnogo lažje v okolju, ki to dopušča, zdravem okolju, ki se ne bo maščevalo prijavitelju za izpostavitev posameznih neetičnih ali nezakonitih ravnanj. Tudi posledice teh ravnanj so tako manjše.

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   November 2020   »
potosrčpesone
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo