facebooktwitterlinkedinyoutube

Poziv kandidatom za DZ k podpisu zaveze za boj proti korupciji

Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta (TI Slovenia) je ob volitvah v Državni zbor Republike Slovenije kandidate in kandidatke za poslance pozvalo k podpisu Zaveze za boj proti korupciji.

Osnovni namen poziva je podpis zaveze kandidatov in/ali političnih strank za boj proti korupciji in spodbujanje transparentnosti, odgovornosti in integritete v javnih ustanovah ter pri izvajanju politik in sprejemanju zakonodaje.

»Preverili bomo ali obstaja pripravljenost bodočih poslancev Državnega zbora za ustrezno ukrepanje proti korupciji. Pripravljenost med kandidati za evropske poslance je bila letošnjega maja sorazmerno solidna, zdaj pa so na preizkušnji domači varuhi javnega interesa,« je pojasnil generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

 

Podpisane zaveze bomo objavljali na TU.

 


S podpisom se bodo kandidati za poslance in poslanke in/ali politične stranke zavezali, da bodo v prihodnjem sklicu slovenskega parlamenta delovali v sodelovanju s civilno družbo in z ostalimi relevantnimi deležniki za izpolnitev vsaj treh ciljev na poti proti dvigu transparentnosti in integritete:

 

  1. Državni zbor bo sprejel etični kodeks, ki ga bodo pripravili poslanci na podlagi mednarodnih standardov.
  2. Pregledna, kakovostna in ekonomična zakonodaja. Zagotavljanje transparentnosti sprejemanja zakonodajnih predpisov skozi vestno in dosledno poročanje o lobističnih stikih.
  3. Visoka raven integritete, finančne transparentnosti in odgovornosti v javni porabi. Republika Slovenija bo spodbujala večjo integriteto in transparentnost v javni porabi, predvsem na področju javnih naročil.

 

»Zadnja leta se predvolilne kampanje navezujejo in volitve se zmagujejo na obljubah o dejavnem udejstvovanju kandidatov in političnih strank proti korupciji ter drugih nezakonitih in neetičnih ravnanjih. Tokrat kandidatom in političnim strankam dajemo dejansko možnost, da se s podpisom zavežejo k uresničitvi treh ciljev, ki predstavljajo zgolj kamenček v mozaiku vzpostavitvi želene stopnje integritete, transparentnosti in odgovornosti. TI Slovenia bo pozorno spremljala uresničevanje teh ciljev,« dodaja Doria.


Zavezo za boj proti korupciji bodo v podpis prejeli vsi kandidati oz. politične stranke v Sloveniji. Podpise slovenskih kandidatov bo TI Slovenija zbirala do 10. julija, medtem ko bo rezultate predstavila na novinarski konferenci 11. julija 2014. Poleg tega bodo vsi podpisniki zaveze zbrani na spletni strani www.integriteta.si in CRINIS.integriteta.si, na kateri boste mediji in državljani spremljali uspešnost poziva k podpisu zaveze za bolj etično delovanji in boj proti korupciji.

 

ZAVEZA ZA BOJ PROTI KORUPCIJI

DOPIS KANDIDATOM

 


Supported by a grant from the Open Society Fundations

logo

 

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2020   »
potosrčpesone
 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo