facebooktwitterlinkedinyoutube

Rezultati podpisovanja Zaveze za boj proti korupciji in analiza programov strank

signature
Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta (TI Slovenia) je danes predstavilo poročilo o odzivu kandidatov in kandidatk za poslance Državnega zbora na poziv k podpisu zaveze kandidatov in/ali političnih strank za boj proti korupciji in spodbujanje transparentnosti, odgovornosti in integritete v javnih ustanovah ter pri izvajanju politik in sprejemanju zakonodaje. Pri tem je objavila tudi analizo programov političnih strank v odnosu do korupcije.

S podpisi posameznih kandidatov ali podpisom predstavnika celotne liste se je zavezalo 990 kandidatov. Zavezo so lahko podpisali sami, lahko pa je v imenu celotne kandidatne liste zavezo podpisal predsednik ali predstavnik liste. »Od skupno 17 kandidatnih list je zavezo podpisalo 13 predsednikov oz. predstavnikov. S številom podpisanih zavez smo zadovoljni, saj predstavlja ta odstotek opazno povišanje glede na zbrane zaveze za volitve v Evropski parlament, ko se jih je k boju proti korupciji in spoštovanju načel transparentnosti zavezalo 64 odstotkov,« je ob tem povedal generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

 

Analiza volilnih programov: boj proti korupciji je prednostna naloga samo za 4 stranke
TI Slovenia opozarja na uničujoče učinke korupcije, ki so tudi posledica pomanjkanja integritete, transparentnosti in odgovornosti nosilcev moči v lokalnem, nacionalnem, regionalnem in mednarodnem okolju. Predvolilni čas je primeren, da se izpostavi in identificira, kako stranke v svojih programih obravnavajo področja korupcije, transparentnosti, preglednosti, integritete in klientelizma ter ali so ta področja v programih prednostna. »V zadnjih letih se je zavedanje o negativnih posledicah korupcije in pomanjkanja integritete povečalo, zato bi lahko pričakovali, da se bodo stranke, ki se potegujejo za vstop v državni zbor, do transparentnega delovanja in boja proti korupciji opredelile v svojih programih. Izsledki analize kažejo drugače – le od 4 od 17 strank obravnavajo področje transparentnosti in korupcije kot prednostno, 8 pa ti področji obravnava zelo redko, medtem ko jih 2 sploh ne obravnavata,« je ob tem povedal generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

REZULTATI IN ANALIZA PROGRAMOV

Kaj so podpisovali poslanski kandidati?
S podpisom zaveze so se kandidati za poslance zavezali, da bodo v prihodnjem mandatu delovali v dogovoru s civilno družbo in z ostalimi deležniki za izpolnitev vsaj treh glavnih protikorupcijskih ciljev, ki bodo pripomogli k dvigu stopnje transparentnosti, odgovornosti in integritete:
(i) državni zbor bo sprejel etični kodeks, ki ga bodo pripravili poslanci državnega zbora na podlagi mednarodnih standardov;
(ii) pregledna, kakovostna in ekonomična zakonodaja: zagotavljanje transparentnosti sprejemanja zakonodajnih predpisov z vestnim in doslednim poročanjem o lobističnih stikih;
(iii) visoka raven integritete, finančne transparentnosti in odgovornosti v javni porabi: Republika Slovenija bo spodbujala večjo integriteto in transparentnost v javni porabi, predvsem na področju javnih naročil.

»Zelo je zanimivo, da se je večina kandidatov in političnih strank pripravljena zoperstaviti uničujočim posledicam korupcije, medtem ko le nekatere izpostavljajo to področje kot ključen ukrep, ki pomeni dvig zaupanja javnosti v politične stranke, demokracijo, vladavino prava, ter med drugim tudi tlakovano pot k uspešnosti države na gospodarskem, socialnem, ekonomskem, zdravstvenem in drugih področij. TI Slovenia bo implementacijo zavez pozorno spremljala in o tem obveščala javnost,« dodajajo v TI Slovenia.

Do podpisanih zavez lahko mediji in državljani dostopate prek spletne strani TI Slovenia.

S spoštovanjem,
Vid Doria, generalni sekretar

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net

 


Supported by a grant from the Open Society Fundations

logo ek

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Maj 2020   »
potosrčpesone
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo