facebooktwitterlinkedinyoutube

Sporočilo za javnost ob svetovnem dnevu pravice vedeti

Ob svetovnem dnevu pravice vedeti vas obveščamo o najnovejšem projektu Spregovori.

V okviru novega projekta »Spregovori!« pomagamo državljanom pri prijavah korupcije in neetičnih ravnanj ter jim pri tem zagotavlja brezplačno pravno svetovanje. Na podlagi prijav izvajamo tudi dejavnosti zagovorništva.

Ob Svetovnem dnevu pravice vedeti opozarjamo na pomen odprtega dostopa do informacij javnega značaja, saj je ta ključno in učinkovito sredstvo za povečanje transparentnosti delovanja državnih organov. Tako lahko državljani neposredno nadziramo delovanje javne oblasti, zahtevamo odgovorno delovanje javnih institucij in odkrivamo nepravilnosti in zlorabe v javnem delovanju. Zato TI Slovenia nudi brezplačno pravno svetovanje in zaupno obravnavo vsem, ki se soočajo ali zaznajo nepravilnosti v obliki korupcije in drugih kaznivih in neetičnih ravnanj. Med drugim poudarjamo pomembnost informiranja in obveščanja javnosti o pravnem sistemu in pravnih sredstvih za uveljavljanje pravic. Javnim institucijam pa svetujemo pri vzpostavljanju mehanizmov za večjo transparentnost. Na podlagi prijav identificiramo kritična področja in oblikujemo strateško zagovorništvo za spremembo zakonodaje in njenega izvajanja v praksi, ter predlagamo sistemske spremembe, ki bodo nudile še učinkovitejše varstvo pravic državljanov.

Danes se v poplavi dostopnih informacij namreč pogosto izgubimo in težko najdemo želene podatke, saj so morda namensko skriti ali celo zavajajoče objavljeni. Postopki v katerih se sprejemajo bistvene odločitve, ki vplivajo na življenje vseh državljanov so še vedno prepogosto zapleteni in skriti. Zato se zavzemamo za izpolnjevanje dostopa do informacij javnega značaja, saj je to pravica vsakega posameznika, informiranost državljanov pa ključna za večjo demokratizacijo in boljšo prihodnost.
»S projektom »Spregovori!« tako državljanom omogočamo prijavo korupcije in drugih neetičnih ravnanj ter sodelovanje pri skupnem nadzoru delovanja oblasti. Poslance, vlado in vse javne institucije pa pozivamo k spoštovanju naše pravice vedeti. Zgolj informiran državljan je lahko tudi odgovoren državljan.« pravi predsednica društva Simona Habič.

 

spregovori

 

TI Slovenia apelira na državljane, da skozi uporabo zahteve do informacij javnega značaja izvajajo nadzor nad upravljanjem države in hkrati spregovorijo o nepravilnostih, ki jih zaznajo. Te lahko prijavijo na brezplačni telefonski številki 080 39 34 ali preko spletnega obrazca na www.transparency.si/spregovori.

 

 

 

 

logo ek

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2021   »
potosrčpesone
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo