facebooktwitterlinkedinyoutube

Članki

Vpliv korupcije na pravno državo

Jure Škrbec, mag. (nadzornik za omejevanje korupcije na Komisiji za preprečevanje korupcije in asistent za področje kriminalistike na Fakulteti za varnostne vede, Univerze v Mariboru) je zaključil izobraževanje na Fakulteti za varnostne vede, Univerza v Mariboru, ter doktoriral na temo »Vpliv korupcije na pravno državo v Republiki Sloveniji«.

Gre za nov, analitični, pogled na korupcijo in njen vpliv na (pravno) državo, saj je avtor v svojem delu (analitično)

Več ...

Zero integrity in Slovenian politics

Thousands of Slovenians have been taking to the streets to protest corruption. At the time of high public distrust in politics and rule of law, scandal is pouring oil on the fire. While people are protesting in the streets against corrupt politics, Slovenia’s leaders seem to still think that corruption risks can be tolerated.

Slovenia’s Prime Minister, Janez Janša, and the head of the opposition and Mayor of Ljubljana, Zoran Janković, have been hit by the latest report from the anti-corruption commission on disclosure of assets in year-long investigation of the highest political officials presented a number of violations of financial disclosures obligations.

slovenia1

In the case of Prime Minister Janša, the anti-corruption body’s investigations uncovered private expenses and use of fund in the amount of at least €200.000 from unknown origins that exceed his official income and savings.

 

Več ...

Javna etika in integriteta: Odgovornost za skupne vrednote

Komisija za preprečevanje korupcije je 8.11.2012 skupaj z avtorji predstavila monografijo – zbirko prispevkov o javni etiki in integriteti s poudarkom na odgovornosti za skupne vrednote. Monografijo je komisija izdala v okviru pristojnosti pri spodbujanju javne etike, integritete, preprečevanja korupcije in krepitve pravne države. Tradicionalni dogodek, namenjen premisleku širše javnosti k razpravi o skupnih vrednotah, je potekal v dvorani Državnega sveta.

Zbornik Javna etika in integriteta: odgovornost za skupne vrednote


 


Slovenija: NIZKA OCENA INTEGRITETE MEDIJEV

V reviji Medijska preža, ki jo izdaja Mirovni inštitut, so v zadnji številki objavili serijo člankov o korupciji v medijih. Izhajali so iz aktualnih dogodkov v Veliki Britaniji glede odnosa med medijsko korporacijo Ruperta Murdocha in tamkajšnjimi političnimi centri moči, ter podrobneje obravnavali kazalce koruptivnosti v slovenskem, hrvaškem in srbskem medijskem okolju.

Svoj prispevek na temo "Slovenija - nizka ocena integritete medijev" je prispevala tudi Simona Habič, predsednica Transparency International Slovenia- društva Integriteta. V članku navaja, da je v Sloveniji podkupovanje v medijih na več ravneh med novinarji in uredniki splošno znano - obstaja previsoka toleranca do dela in obnašanje podkupljenih novinarjev - kar v 22 odstotkih ob novinarskem delu opravljajo še delo v marketingu, v službah za odnose z javnostjo ali v gospodarskih službah. Prav tako izpostavlja nizko oceno integritete medijev, katera analiza je bila izvedena znotraj raziskave Nacionalnega sistema integritete.


Medijska preža (stran 12)

What can Slovenia learn from New Orleans?

Vid Doria - Generalni sekretar Društva Integriteta/ Transparency International Slovenia

Slovenija se v teh kriznih časih ne srečuje le s finančno krizo, temveč tudi s politično, socialno, ter krizo vrednot. Kot državljani iste države se ne moremo dogovoriti niti o najpomembnejših družbenih vprašanjih. Pred časom smo v Društvu Integriteta- Transparency International Slovenia, gostili ameriškega profesorja iz New Orleans-a, ki je predaval o katastrofalnih posledicah orkana Katrina, ter o spremembi sodelovanja med ključnimi skupinami za ponovno oživitev tega mesta. V predavanju je izpostavil vrsto paralel, ki jih lahko pripišemo trenutnemu stanju slovenske družbe in politike.

ČLANEK


Integriteta vodij v gospodarstvu z vidika njihovih zaposlenih

Robert Šumi & dr. Branko Lobnikar

Član Društva Integriteta/ Transparency International Slovenia, Robert Šumi, ter profesor Branko Lobnikar sta napisala članek o integriteti "menedžerjev".

Integriteta vodij je eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo na vedenje zaposlenih, predvsem na njihovo osebno zavzetost, posredno pa ima močan vpliv tudi na končno uspešnost in učinkovitost podjetja. Do sedaj opravljene raziskave na tem področju kažejo na pozitivno korelacijo med percepcijo integritete vodij ter transformacijskim vodenjem, osebno zavzetostjo zaposlenih, in pozitivnim učinkom na moralno ravnanje zaposlenih. 

ČLANEK


Prirejanje izidov nogometnih tekem

Urban Satler, član društva Integriteta

V zadnjih letih je nogomet pretreslo veliko število škandalov povezanih z prirejanjem izidov po vsej Evropi, od Italije (Calciopoli), Nemčije (Robert Hoyzer, Ante Šapina), Švice, Hrvaške (akcija »Offside«), Turčije, Slovenije itd. Ob vseh teh aferah se moramo najprej vprašati, zakaj se igralci, trenerji, sodniki ali druge osebe, ki lahko vplivajo na rezultat tekme, odločijo za sprejetje podkupnine, da tekmo izgubijo ali pomagajo vplivati na njen  potek. Ter drugo, na kakšen način tisti, ki želijo prikrojiti izid tekem, do njih pristopajo.

ČLANEK


Korupcija in transparentnost financiranja političnih strank

 Luka Petač, član društva Integriteta

Prispevek identificira nekatere glavne pomankljivosti v ureditvi financiranja političnih strank v Evropi, analizira pomankljivosti, ki predstavljajo največji potencial za nastanek in razvoj korupcije, predstavlja teoretični okvir in primere dobrih ter slabih praks financiranja političnih strank v Evropi.

ČLANEK


Korupcija v politiki: razvojni pristop k preventivi

Kaja Miklavčič, članica društva Integriteta

Prispevek analizira enega izmed najbolj aktualnih problemov današnjega časa - politično korupcijo. Namen članka je demonstrirati kako velik in ogrožajoč problem je politična korupcija v mladi državi in kako pomembna je prevencija in splošna izobrazba ljudi na tem področju. Prav tako članek prikazuje pomembnost prepletanja preventivnih in represivnih ukrepov na področju politične korupcije, kar bi morala biti praksa prav vsake države v boju zoper korupcijo.

ČLANEK


Esej o integriteti

mag. Bećir Kečanović
pomočnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (2004 - 2010)

INTEGRITETA je pojem s katerim se srečujemo v vsakodnevnem življenju. Kaj sploh je integriteta? Za strokovno mnenje smo prosili pomočnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije mag. Bečirja Kečanovića, ki o tem predava po slovenskih šolah, na fakultetah in drugod. Nabor razlag in esejev se bo postopoma širil. K diskusiji o pojmu bomo povabili strokovno javnost.

ČLANEK

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Oktober 2021   »
potosrčpesone
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo