facebooktwitterlinkedinyoutube

Izjava za javnost v zvezi z novim osnutkom koalicijske pogodbe

 

id-100126323V društvu pozorno spremljamo formiranje koalicijske pogodbe, ki bo novi vladi predstavljala okvir delovanja. Negativno smo presenečeni nad tretjim osnutkom koalicijske pogodbe, ki vključuje kontroverzne odločitve bodočih koalicijskih partnerjev.


Izjemno sporno je dejstvo, da je iz koalicijske pogodbe izpadla zaveza, ki govori o preiskavi bančne luknje z jasno opredelitvijo odgovornosti članov uprav in nadzornih svetov dokapitaliziranih bank. »Sanacija slovenskega bančnega sistema je postala ogromno breme davkoplačevalcev, zato bi javna in transparentna preiskava bančne luknje morala predstavljati eno izmed prioritet prihodnje vlade« pravi generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.


Preiskava bančne luknje je ključna za iskanje odgovornosti in pomanjkljivosti v bančnem sistemu, ki so privedla do katastrofalnih posledic za javne finance. »Preiskava je med drugim izjemno pomembna tudi zato, ker so obseg in posledice bančne luknje pokazale izjemno slabo stanje slovenskega bančnega sistema in samega korporativnega upravljanja bank. Korupcijska tveganja, ki izhajajo iz poslovanja so tudi zaradi posebnosti slovenskega okolja izjemno velika« dodaja Doria.


Dodatno začudenost zbuja dejstvo, da je bila preiskava bančne luknje umaknjena s strani politične stranke, ki svoje delovanje in aktivnosti snuje na podlagi krepitve pravne države, vladavine prava, demokracije in zvišanja stopnje transparentnosti in odgovornosti. »Z umikom preiskave bančne luknje se tudi nakazujejo kršitve zaveze za boj proti korupciji, ki so jo pred volitvami podpisale vse potencialne koalicijske partnerice« poudarja Doria.

Enako kot velja za preiskavo bančne luknje, velja tudi za preiskavo projekta TEŠ 6, ki jo osnutek koalicijske pogodbne ne predvideva. »Krepitev pravne države in odgovornosti, ki vodi v večje zaupanje javnosti v demokracijo se začne pri vrhu, v sami politiki. Zavestno izogibanje reševanju perečih problematik ni dobra popotnica nove vlade« zaključuje Doria.


Tvorce koalicijske pogodbe pozivamo, da se ozrejo po primerih dobre prakse v tujini (primer bančne preiskave na Islandiji) ter upoštevajo priporočila neodvisnih organov, civilne družbe ter mednarodnih institucij.

 

 

Photo by: freedigitalphotos.net

 

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Oktober 2021   »
potosrčpesone
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo