facebooktwitterlinkedinyoutube

Izjava za javnost: Delovanje Komisije za preprečevanje korupcije mora biti enotno in transparentno

V TI Slovenia opažamo, da se zaposleni na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) skozi vsa leta delovanja institucije trudijo delovati v javno dobro in v skladu z zakonom.

Opažamo pa tudi, da v zvezi s trenutnim delom KPK v javnost prihajajo informacije o nekorektnem delovanju senata in nekaterih zaposlenih. Trenutne razmere, kot so prikazane v javnosti, ogrožajo temelje delovanja KPK kot organa, ki pa je za pregon korupcije in vzpostavljanje integritete najbolj pomemben. V Transparency International Slovenia (TI Slovenia) opozarjamo, da morebitna neustrezna ravnanja znotraj KPK in obračunavanje v javnosti ogrozajo učinkovito delovanje institucije in krnijo njen ugled doma in v tujini.


KPK je doslej korenito pripomogla k vzpostavljanju transparentnosti in višje integritete v Sloveniji na podlagi zakonov in mednarodnih zavez. KPK je namreč ključen protikorupcijski organ v državi in kot tak mora tudi sam delovati v skladu z najvišjo stopnjo integritete, da lahko uresničuje cilje in poslanstvo zaradi katerega je bil ustanovljen. To je ključno tudi zaradi občutljivosti in posledic odločitev, ki jih KPK sprejema.

Izjave in obtožbe namestnice v odprtem pismu kažejo na dejanske neurejene razmere v katerih delajo zaposleni in na neusklajeno delovanje senata samega. Zato pozivamo KPK, da v najkrajšem možnem času transparentno izvede interni nadzor in pripravi analizo delovanja ter zaposlenim omogoči nemoteno delo. Zaposlene pa pozivamo, da nepravilnosti prijavijo na pravno službo za pomoč (anonimnim) prijaviteljem TI Slovenia, da ne bi utrpeli povračilnih ukrepov pri naznanitvi nepravilnosti, in na pristojne inšpektorate. Od institucij pristojnih za nadzor nad delom KPK pa pričakujemo čimprejsnji odziv. Kakršnakoli politična obračunavanja, vplivanje in vpletenost v delovanje KPK pa se mora takoj preprečiti, da lahko organ nemoteno izvaja svoje naloge in funkcije.

Zaradi vse bolj pogostih informacij o (ne)delovanju KPK je TI Slovenia na pristojne institucije naslovilo prošnje o razjasnitvi razmer v zvezi z (ne)delom organa. Državljani pričakujemo, da bo KPK delovala homogeno in v skladu s svojim poslanstvom, namenom in v skladu z zakonodajo.

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2021   »
potosrčpesone
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo