facebooktwitterlinkedinyoutube

Odziv na imenovanje novega senata Komisije za preprečevanje korupcije Republike Slovenije

 

Transparency International Slovenia- Društvo Integriteta (v nadaljevanju: TI Slovenia) pričakuje, da bo novo vodstvo KPK svoje delo opravljalo skladno z zakoni in podzakonskimi pravnimi akti, nepristransko, pošteno, neodvisno, strokovno ter na podlagi visokih etičnih in moralnih standardov. Novo izvoljeni predsednik KPK predstavlja novo ime v slovenskem prostoru in bo moral zaradi predhodnega članstva v politični stranki vložiti vse napore v to, da bo zadostil zahtevam javnosti, ki so zelo visoke.

 

TI Slovenia razume, da je politično prepričanje in udejstvovanje temeljna ustavna pravica vsakega posameznika. Zavrnitev katerega koli kandidata, zgolj na podlagi tega dejstva, bi bila lahko prenagljena in bi tako bila lahko nepravična. Pa vendar se sprašujemo ali je glede na družbeno-politične okoliščine in nezaupanje državljanov v institucije pravne države primerno, da je novo imenovani predsednik KPK sploh kandidiral za ta položaj, oziroma ali je svoje članstvo v politični stranki v svoji kandidaturi in predsedniku države jasno navedel. Nesporno dejstvo je, da je kredibilnost senata ključna za uspešno in kvalitetno delo KPK, česar bi se moral vsak kandidat tudi zavedati in samoiniciativno razgaliti vsa dejstva, ki bi v javnosti lahko zbujala drugačen vtis. Ta kredibilnost pa je izpuhtela že ob samem imenovanju članov senata, kar sigurno ne predstavlja dobre popotnice. TI Slovenia ni pričakovala takšnega imenovanja članov senata, saj bi si želeli apolitičnega predsednika KPK. Pričakujemo predsednika z visoko stopnjo integritete ter etično držo.

Hkrati menimo, da bi moral biti postopek izbire kandidatov bolj transparenten, ločnica med pristojnostmi in aktivnostmi izbirne komisije ter predsednika RS pa v praksi jasno ločene in kot take predstavljene javnosti. Postopek izbire je zbudil veliko pozornosti med državljani, zato si državljani zaslužijo večji vpogled v postopek in biti v večji meri seznanjeni z delom izbirne komisije ter predsednika RS. Dodajamo pa, da je imel predsednik RS diskrecijsko pravico, da ne izbere nobenega kandidata in ponovi postopek. TI Slovenia bo aktivno sodelovala pri analizi kvalitete, učinkovitosti ter objektivnosti dela senata.

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2020   »
potosrčpesone
 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo