facebooktwitterlinkedinyoutube

Izjava TI Slovenia- Društva Integriteta na pozive o ukinitvi Komisije za preprečevanje korupcije

 

Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta (TI Slovenia) obsoja diskreditacijo institucije in pozive o ukinitvi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Zdi se nam izjemno nehigienično in neprimerno, da se pojavljajo diskreditacije in pozivi za ukinitev KPK, ki predstavlja enega izmed organov, ki svoje delo na podlagi Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) opravlja celovito, kakovostno in učinkovito.

 

Namigovanja na neučinkovitost KPK, ki varuje pravno državo, omejuje korupcijo, krepi integriteto in dviguje raven transparentnosti v družbi so neutemeljena saj praksa jasno kaže, da so aktivnosti in ugotovitve KPK vse od ustanovitve organa leta 2004 prinesle številne družbene in sistemske spremembe. Pomembno vlogo ji pripisujejo mednarodne organizacije kot so Skupina držav proti korupciji (GRECO), Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter Združeni Narodi (UN). KPK je bila ustanovljena ravno na podlagi Konvencije Združenih Narodov proti korupciji (UNCAC), ki v 6. členu določa, da mora država zagotoviti obstoj organa za preprečevanje korupcije.

Pozivi o ukinitvi KPK so toliko bolj neprimerni in nerazumljivi, ker se navezujejo na eno redkih institucij, ki ob vsesplošnem nezadovoljstvu in nezaupanju javnosti nad delovanjem pravne države, vzbuja ugled in zaupanje. Jasno je, da politika stalno onemogoča normalno delovanje neodvisne institucije, med drugim tako, da jim znižuje sredstva za delovanje in nad njimi stalno izvaja politične in osebne pritiske. Ne pozabimo, da je plača predsednika KPK najnižja funkcionarska plača v Republiki Sloveniji, hkrati pa se sprašujemo, zakaj se na poziv za prijavo za zasedo funkcij predsednika in obeh namestnikov niso prijavile najbolj eminentne osebnosti, ki bi jih javnost rada videla na teh mestih(?).

Za uspešno preprečevanje korupcije v Sloveniji je pomembo ohraniti samostojnost in neodvisnost KPK. V luči dogodkov zadnjih dni pa se je pokazalo, da so spremembe ZIntPK tudi v postopku imenovanja članov senata nujne. Potrebno je zagotoviti večjo jasnost in transparentnost postopka in v zakon vnesti določbo, ki prepoveduje zasedo funkcije predsednika ali namestnika KPK določen čas po članstvu v politični stranki. Obenem pa bi bili zaželeni strožji pogoji za izbor kandidatov ter večja pooblastila izbirne komisije. S tem bi se povečale možnosti za imenovanje zaupanja vrednega, apolitičnega ter kompetentnega vodstva KPK.

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   September 2020   »
potosrčpesone
 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo