facebooktwitterlinkedinyoutube

Pozdravljamo objavo zapisov lobiranja

Transparency International Slovenia pozdravlja objavo zapisov lobiranja s strani Komisije za Preprečevanje Korupcije.


Področje lobiranja, ki je sicer urejeno z Zakonom o Integriteti in Preprečevanju Korupcije se v praksi izkazuje kot izjemno ne-transparentno, saj je število poročanj o lobističnih stikih, napram porastu le teh skozi zadnja let, še vedno nizko.
Objava zapisov lobiranja, ki so bila prej skrita za javnost omogoča vsakemu posamezniku podrobnejši vpogledu v odločevalski proces. Transparency International Slovenia bo v mesecu novembru predstavila poročilo »Odkrivanje lobiranja - odstiranje tančic v politiki«, s katerim bomo osvetlili problematiko lobiranja v Sloveniji in s tem področjem povezana korupcijska tveganja. Med drugim bomo izpostavili tudi posamezne primere iz katerih so jasno razvidne posledice nelegalnega in ne-transparentnega lobiranja.

 

Objava zapisov lobiranja je prvi korak k večji stopnji transparentnosti na področju lobiranja, vendar morajo pristojni narediti več za povečanje zaupanja v politiko in institucije pravne države. »Ključnega pomena je sprejetje celovite zakonodajne sledi, ki bo dala vpogled v zakonodajni proces in sprejemanje zakonodaje« pravi generalni sekretar Vid Doria.


Izpostavljamo, da je lobiranje legitimna dejavnost, ki je odločevalcem marsikdaj v pomoč pri sprejemanju pomembnih odločitev. Lobiranje je orodje za demokratično udejstvovanje in omogoča vsem zainteresiranim predstavitev mnenja v postopkih odločanja. Pomembno pa je, da je lobiranje transparentno, etično in v skladu z visokimi moralnimi standardi.

 

logoek lobbying

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Oktober 2021   »
potosrčpesone
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo