facebooktwitterlinkedinyoutube

1. Razlika med Indeksom zaznave korupcije (CPI ) in Svetovnim barometrom korupcije (GCB)

.INDEKS ZAZNAVE KORUPCIJE (Corruption perception index 2009)

Krovna organizacija nevladne organizacije Društva Integriteta, Transparency International (TI) je objavila indeks korupcije po svetu za leto 2009. Indeks (CPI) meri zaznave stopnje korupcije v javnem sektorju v posamezni državi. Temelji na percepciji poslovnežev in analitikov neke države o stopnji korupcije v javnem sektorju v tej državi. Kompleksna raziskava letos povezuje deset neodvisnih in uglednih organizacij, ki so zbrala mnenja iz 13 virov strokovnega in poslovnega sveta. Obsega 180 držav. Vprašanja se nanašajo na zlorabo javnih pooblastil v zasebno korist. Vključujejo vprašanja o podkupovanju javnih uslužbencev, podkupninah v procesu javnega naročanja, poneverjanju javnih sredstev in vprašanja, ki preverjajo vpliv in učinkovitost protikorupcijskih ukrepov, ter tako zajemajo administrativne in politične vidike korupcije. V Sloveniji je Indeks predstavilo Društvo Integriteta na novinarski konferenci 17.11.2009.

 

SVETOVNI BAROMETER KORUPCIJE (Global Corruption Barometer 2009)

Večino raziskav GCB v posameznih državah je za organizacijo Transparency International izvedel Inštitut za javnomnenjske raziskave Gallup International v sklopu svoje raziskave Voice of the People Survey. Organizacija Gallup s pomočjo svojih podružnic v preiskovani državi prevede vprašalnik in izvede raziskavo. Da bi bilo v barometer za leto 2009 vključenih kar največ držav, je organizacija Za terensko delo Transparency International najame Inštitut Gallup Internatonal, ki preko svoje mreže podružnic po svetu opravi raziskavo. Občasno podružnice zaradi finančnih, organizacijskih ali političnih razlogov v določenem letu ne morejo izvesti raziskave v nekaterih državah. Če Transparency International ne uspe zagotoviti drugega izvajalca raziskave, te države ne morejo sodelovati. Slovenija takrat še ni imela partnerja v Sloveniji. Smo pa predstavili barometer v sporočilu za javnost.

Več TUKAJ.

 

SLOVENIJA V SVETOVNEM BAROMETRU KORUPCIJE

Slovenija bo v Global Corruption Barometer – svetovni barometer korupcije vključena, ko bo mednarodna skupina, ki izvaja raziskavo v naši državi našla partnerja za izvedbo. V minulem letu je raziskavo opravila institucija Gallup International. Vprašanja pripravi sekretariat Transparency International, ta pa Gallup International vključi v njihovo širšo raziskavo in sicer to storijo brezplačno za Transparency International. V nekaterih državah je sekretariat Transparency International plačal stroške izvedbe, če podružnice niso našle denarja in so si zelo želele sodelovati. Ker ima Slovenija na nacionalni ravni podobno (a zaradi metodologije težko primerljivo z GCB) raziskavo (kliknite TUKAJ), ki jo vsako leto pripravi Komisija za preprečevanje korupcije smo se  v Društvu ob našem zagonu delovanja odločili, da bomo pristopili prihodnje leto ali v letu 2011, če bomo za izvedbo našli sredstva.

Projekti

banner trans integriteta spregovori

banner transparentnost integriteta

banner crinis integriteta

banner nis integriteta

 

 

Koledar dogodkov

«   Oktober 2021   »
potosrčpesone
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

supervizor

komisija za preprecevanje korupcije logo tiwhistleblowing ceelogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.
uncaccoalitioniaccstop corruptionlogo IP slo mo